JAK SE TISKLO ZA GUTENBERGA

Před Vánoci se konala interaktivní beseda realizovaná z projektu MAP pro žáky 4. a 5. tříd. Za dodržení hygienických pravidel se dozvěděli spoustu nových informací. Jak se jim program líbil, se přesvědčte sami (drobné chyby jim určitě odpustíte):

 

Beseda o knihtisku aneb Jak se tisklo za Gutenberga

Ve čtvrtek 10. 12. pátou hodinu jsme šli na besedu o knihtisku. Dostali jsme placky na triko s portrétem vynálezce knihtisku Gutenberga. Chvíli jsme si povídali a odpovídali na otázky. Bylo to velmi vtipné. Dozvěděli jsme se, že za Gutenberga se tisklo tak, že se po jednom skládala písmenka, z těch slova, věty a nakonec třeba knihy. Slova se ale musela skládat opačně. Např. kdyby se napsalo slovo „pes“ a pak obtisklo, vytiskne se „sep“. Během besedy jsme se dozvěděli informace o papíru, o tom na čem a čím se psalo, představili nám i velký stroj na tisk. Na závěr jsme si mohli sami ručně vytisknout obrázek. Ten nám pan Gutenberg podepsal krasopisem. Psal inkoustem a ten pak musel zaschnout. Beseda byla skvělá, vtipná, zajímavá. Doporučujeme!

Třída 5. C

 

Bylo to super a také sranda, hlavně ten pán.

Dozvěděl jsem se nové věci a vytiskl si obrázek.

Bylo to skvělé, určitě bych to chtěl ještě vidět.

Bylo to zajímavé, ale já bych to nechtěla tisknout.

Byli jsme se třídou na besedě o tisku knih. Dobře jsem se bavila, bylo to zajímavé. Vytiskli jsme si na papír obrázek a pán nám ho podepsal. Bylo to úžasné.

Docela mě to bavilo, protože jsem se dozvěděl zajímavé věci. A mohl jsem si to vyzkoušet.

Bylo to hezké, zajímavé a srandovní.

Třída 4.A

 

Na vlastní oči jsme ve škole mohli vidět stroj, kterému se říká knihtisk. Tímto jsme se vrátili až do 15. století. Práci se strojem jsme si mohli sami vyzkoušet. Každý si vytiskl razítko, kterému říkáme Signet. Pán nám povyprávěl vše o stroji a byla s ním sranda. Poté nám přidal k razítku vlastnoručně napsané jméno žáka, Léta Páně 2020 Rychvald. Mohli jsme si vybrat jednu knihu – vyhrál Atlas sportu. Moc se nám to líbilo. 

Markéta Kuzníková, 5.B

 

10.12. jsme se zúčastnili besedy o tom, jak se dělaly knihy. Hned na začátku jsme dostali placky na připnutí. Na ní byl pán, který vytvořil knihtisk – Gutenberg. Pán, který vedl besedu nám velice vtipně vysvětlil hodně věcí, jako z čeho je inkoust apod. Pak s pomocí asistentky jsme si vytiskli razítko na papír a pán nám na něj napsal jméno, rok a místo. Nakonec jsme si mohli vybrat knížku, kterou budeme mít ve třídě. Vybrali jsme si Atlas sportu.

Aneta Ježíšková, 5.B

knihtisk

Obrázek 3 z 5