¡Vamos a Colombia!

Cestovat a objevovat místa blízká i končiny vzdálené patří k odvěkým touhám člověka. S poznáním nedalekých míst může škola pomoci například prostřednictvím výletů, exkurzí, popřípadě lyžařských kurzů a škol v přírodě, což s oblibou činí, avšak chceme-li žákům zprostředkovat zážitek třeba z opačné strany planety, máme poněkud omezené možnosti.

Přesto se jedna taková v úterý 24. ledna naskytla, a tou byla účast tříd druhého stupně v projektu Planeta Země 3000. Cestovatel Adam Lelek se svým týmem veřejnost šestnáct let a naší škole již potřinácté představil jednu z exotických lokalit – letos nás přizval k prozkoumání Kolumbie, jihoamerické země, která je vesměs (a bohužel zejména) známa svou problematickou minulostí, spjatou s drogovými kartely, Escobarem a jeho gangem, ozbrojenými oddíly FARC i chudšími poměry. Během programu s podtitulem Ráj slasti a neřesti, který trval 70 minut, se nás štáb pokusil – a troufám si říct, že úspěšně – přesvědčit, že všechny výše zmíněné problémy zůstaly kdesi v minulosti a země nyní směřuje k větší bezpečnosti a prosperitě.

Pořad byl rozdělen do několika bloků, přičemž věřím, že si každý divák mohl najít jedno či více sobě oblíbených témat. Mohli jsme spatřit pestrobarevné ulice metropole Bogotá, na motocyklu se prohánět horami i pastvinami v okolí kovbojského městečka Concepción, se zájmem sledovat divoké kreace při tančení salsy, překvapivě složitou proceduru sklízení a produkce kávy (a dozvěděli jsme se přitom, že se jedná o ovoce), podívat se do pralesa a prostoru opuštěné věznice v něm, dozvědět se leccos zajímavého o oceánských proudech, pozorovat kolibříky, opice i žraloky a v neposlední řadě se s povzdechem seznámit s indiánskou kulturou kmene Nunak Maku, která, jak se zdá, směřuje díky splynutí s místní společností a konci vlastních tradic ke vlastnímu smutnému konci.

Společně s kolegy, kteří se postarali o zdárný průběh výletu, tímto tvůrcům dokumentu děkujeme za další z vizuálně atraktivních snímků, jež byly tradičně doprovázeny poutavým živým průvodním slovem. Soudě dle aplausu bezmála plného sálu ostravského kina Vesmír se jejich společné dílo vydařilo a my se již můžeme těšit na další z výletů za poznáním. Proč však přisoudili Senegalu přívlastek magický, se dozvíme zase až za rok.

Mgr. Tomáš Hanousek