Revolution Train aneb Život a smrt jednoho narkomana

„Revolution Train“ nebo chcete-li „Protidrogový vlak“. Ano, skutečně se jedná o vlak, ale ne jen tak ledajaký vlak. Jedná se o česko-německý projekt, který má lidem (a hlavně dětem) zabránit v tom, aby spadli do začarovaného kruhu drog a závislostí. Naši žáci devátých tříd měli díky městu Bohumín, jež návštěvu financovalo, ojedinělou příležitost se do vlaku podívat. Jak samotná procházka vlakem probíhá?

Když jsme nastoupili do vlaku a vyplnili dotazníky k projektu, přesunuli jsme se do jednoho z mnoha kinosálů a byl spuštěn první díl komentovaného filmu, na který se žáci dívali po celou dobu prohlídky, střídavě s ukázkami místností s velmi věrohodnými vyobrazeními toho, jak může vypadat život drogově závislé osoby. Vnitřní stěny vagonů byly speciálně upraveny tak, aby zobrazovaly, jak vypadá lidské tělo zevnitř od zdravého člověka až po dlouhodobého uživatele drog v závislosti na tom, jak daleko v prohlídce jste se nacházeli. Na začátku byly stěny od pohledu zdravé, zatímco na samém konci vlaku byly naprosto zdevastované a žákům tak ukázaly, jaký vliv na lidi drogy mají nejen zvenku, ale i zevnitř. Celou prohlídkou nás provedla paní, která nám vše vysvětlila a zodpověděla naše dotazy.

Projekt Revolution Train se žákům i učitelům velmi líbil a pevně věřím, že měl na žáky pozitivní vliv. Nikdo za nás nemůže vybrat cestu kterou se vydáme, ale projekty jako je tento, mohou pomoci tomu, abychom si nevybrali tu špatnou.

A jak se projekt líbil žákům? Na otázku „co se vám líbilo ze všeho nejvíce?“ odpovídali takto:

Nejvíce se mi líbilo že pro nás členové projektu před začátkem programu připravili občerstvení.

Nejlepší byla propracovanost vlaku do nejmenších detailů, jako byly stěny vymodelované, aby vypadaly jako tělo závisláka.

Mně se nejvíce líbilo reálné nabourané auto, jež bylo vložené do vlaku jako ukázka toho, jak může dopadnout řízení pod vlivem drog.

 

Sami M´barki, 9.A