Divoká cesta do (a pro některé i z) barmské říše

Přesvědčili jsme se, že do Myanmaru se dá dostat celkem rychle autobusem, a že z něj lze také poměrně svižně dojít pěšky…

Naše škola se již několik let účastní největšího vzdělávacího projektu svého druhu v celém Česku – interaktivních cestopisných projekcí obecně prospěšné společnosti Planeta Země 3000.  Cíle výprav cestovatele Adama Lelka a jeho týmu jsou rozličné, atraktivní, nevšední a pro běžného smrtelníka těžko dosažitelné, záznamy z cest oku lahodící a co je hlavní – projekt upozorňuje nejen na specifika a krásy konkrétní destinace, ale také na environmentální problémy globálního rozsahu, které by nám rozhodně neměly být lhostejné.

Nejinak tomu bylo i dnes, 3. října, kdy se téměř dvě stovky žáků druhého stupně se svým pedagogickým dohledem vydaly do bohumínského kina K3, kde pro nás byl připraven pořad „Myanmar – divoká cesta do barmské říše“.

Myanmar (Barma) je poměrně chudou zemí v jihovýchodní Asii, ovládanou vojenskou juntou, kde dosud (naštěstí?) není příliš rozvinutý cestovní ruch. Mohli jsme tak obdivovat záběry deštných pralesů, liduprázdných pláží (i zřejmě nejzvláštnější metropole na světě – „města duchů“ Neipyijta), zapomenutých vesnic kdesi mimo civilizaci i buddhistických pagod a chrámů, obývaných mnichy. Dozvěděli jsme se o existenci pavoučích žen i mořských nomádů Mokenů, jejichž existence je díky rozhodnutím vojenské junty značně ohrožena. Podivovali jsme se tradičním místním kulinářským specialitám (jídlu dominuje rýže), na jejichž konzumaci bychom museli mít opravdu dostatek odvahy (fritovaná krysa, žába či kočka…).

Zkrátka, stejně jako při dřívějších projekcích, i dnes bylo nad čím žasnout a nad čím uvažovat po odchodu z kina. Děkuji tímto všem kolegům, kteří pomohli s organizací na místě, i těm, kdo za nás, „cestovatele“, suplovali. A obzvláště pak těm, kteří se věnovali žákům za nás, světoběžníky zbloudilé, jimž při zpáteční cestě ujel autobusový spoj, a museli se navrátit do školy i reality po svých… A co za rok? Už teď se těšíme do jihoamerické Kolumbie!

Mgr. Tomáš Hanousek