Naši školáci na lyžích.

Nedělní ráno 3. 2. 2019 se neslo v duchu odjezdu našich sedmáků a osmáků na lyžařský kurz, který se konal ve Slezských Beskydech. 31 chlapců a 29 dívek se vydalo v ranních hodinách dvěma autobusy na šestidenní pobyt v hotelu Bahenec, který disponuje lyžařským svahem.

V době, kdy naše velmi početná výprava opouštěla Rychvald, se počasí tvářilo spíše jarně. Ale už při příjezdu do Písku u Jablunkova bylo jasné, že o nedostatek sněhu nemusíme mít strach. Také proto jsme se na hotel od hasičárny museli vydat pěšky. Po příchodu na hotel nás bohužel zastihl déšť, a proto nebylo možné vyrazit na svah. Na řadu přišel náhradní program, řádění v bazénu či relaxace v sauně. I když byly u hotelu zásoby sněhu vydatné, z technických důvodů jsme v pondělí a úterý museli dojíždět do blízkého ski areálu Kempaland v Bukovci, který má kromě 650m dlouhé sjezdovky pro náročnější lyžaře i malou 100m dlouhou sjezdovku s dětským lanem či kobercem. A volba to nebyla vůbec špatná, jelikož více než polovina žáků nikdy nestála na lyžích. Až do odjezdu nám nepřibyl ani centimetr čerstvého sněhu. Od úterý se začalo ochlazovat a teplota klesala pod nulu. A to byl ten správný impuls pro lyžování na Bahenci.

Mladí lyžaři byli celý den v jednom kole. Od středy dopoledne i odpoledne probíhal lyžařský výcvik u hotelu. Každodenně měli žáci možnost relaxovat v bazénu nebo sauně. Po večeři byly připraveny pro žáky přednášky či videoprojekce s lyžařskou tématikou. Chlapci i dívky si organizovali sami večerní společenský program. Vyvrcholením celého výcviku byla soutěž ve sjezdovém lyžování na dvou odlišných tratích. Ti nejlepší lyžaři byli odměněni nejen diplomy, ale i sladkostmi. Také byl uspořádán karneval a byly vyhodnoceny nejoriginálnější, nejlépe připravené a prezentované masky. Mezi třídami proběhla soutěž v nejlepší stavbě ze sněhu. Celý týden se bodoval také úklid dvou až sedmilůžkových pokojů, ve čtvrtek byly vyhodnoceny čtyři nejlépe uklizené z nich. Nikdo z účastníků lyžařského kurzu nepřišel při odměňování zkrátka. Všichni obdrželi pamětní diplom za aktivní účast,

k tomu sladkou odměnu. Šťastným návratem odpoledne, v pátek 8. 2. 2019, byla celá akce završena. Před naší školou si nedočkaví rodiče své děti s radostí vyzvedli (foto LVVZ zde).

Kromě vstřícného personálu hotelu Bahenec, který pro všechny vytvořil příjemné a zdravé prostředí, se o 60 účastníků letošního školního lyžařského kurzu postaralo celkem 7 obětavých lidí. Na skutečnosti, že se děti vrátily domů spokojené, plné zážitků a hlavně bez vážných úrazů, má největší podíl realizační tým tvořený instruktory školního lyžování (Ivan Jurčík, Radek Jadrníček, Daniela Lindáková, Markéta Divoká), dále vychovatelkou (Michaela Vašková) a zdravotnicí (Markéta Špániková). Také děkujeme Spolku rodičů, který přispěl finanční částkou na dopravu autobusy. Všem těmto lidem patří ještě jednou velké díky.

David Pokluda, vedoucí kurzu