Zápisky z pekla na Zemi

Ve středu 19.6.2019 navštívili žáci devátých tříd Památník holocaustu, někdejší koncentrační tábor v polské Osvětimi.

První 4 vyučovací hodiny jsme si ve škole vyprávěli o základních informacích z období druhé světové války, holocaustu a dalších věcech týkajících se této doby. Poté jsme se vypravili autobusem na cestu do Polska, při níž nám naše průvodkyně vyprávěla zajímavosti a fakta o Polsku a koncentračním táboře Auschwitz-Birkenau.

Po přibližně hodině cesty jsme přijeli do cíle. Osvětim (Auschwitz) je polské město s rozlohou 30,3 kilometrů čtverečních. Právě zde se nás ujal průvodce Robert. I přesto, že pocházel z Polska, mluvil plynně česky a navíc nás poutavým výkladem vtáhl do tehdejší doby a podrobností o životě v táboře. Představil nám, co všechno zde musel tehdejší člověk prožít. Společně s ním jsme uctili památku těch, kteří byli popraveni u popravčí zdi, a prohlédli si expozice, cely a plynovou komoru.

Jeli jsme se podívat i do druhé části koncentračního tábora, vzdálené zhruba 3 kilometry, Březinky. Zde jsme se dozvěděli, jak byli lidé do koncentračního tábora dováženi, nebo v jakých  „domech“ a za jakých podmínek museli přežívat.

Chtěli bychom poděkovat panu řediteli za to, že nám tento projektový den umožnil, paní učitelce Dofkové a panu učiteli Hanouskovi, že nás na po celou dobu doprovázeli a informovali nás o všem, co se zde dělo. Díky této návštěvě jsme si uvědomili, jak je důležité se z minulosti poučit a tyto chyby neopakovat. Je jen na nás, jakou budeme mít budoucnost, a došlo nám, za co všechno můžeme být v současnosti vděčni.

Silvie Vašíčková, 9.B