#olomouc_2019

Již dvanáct let si klademe s osmáky stejnou otázku: „Kolik znáš důvodů k návštěvě Olomouce?“. Přiznám se vám, že si sice počtem nejsem vůbec jistý, ale za tu dobu mi hanácká metropole nezevšedněla, ba naopak pokaždé najdu nejméně jeden další důvod, proč se sem zase těšit. A mým přáním i cílem je, aby i našim žákům toto krásné město učarovalo a oni se sem rádi vraceli.

Letošní projektový den se vyznačoval zatím nejvyšším počtem účastníků – do Olomouce jsme vlakem vezli téměř padesátku dětí. Měl jsem dlouhodobě obavy o to, zda v takovém počtu zvládneme zabezpečit hladký průběh celého dne, ale díky bezproblémovému chování osmáků, které tímto chválím, a také spolupráci s kolegy Danielou Mirkovou, Lenkou Havlínovou, Vítězslavem Adamem i Veronikou Kunčickou, jež nám pomohla s organizační fází, se ukázalo, že obavy byly zcela zbytečné – za to všem patří velký dík.

Jako tradičně bylo co obdivovat – ať už šlo o přehlídku historických staveb rozličných stylů (jejichž poznávání jsme letos propojili s ryze moderní aktivitou práce s QR kódy a mobilními telefony), nebo slavnou výstavu květin Flora, kde letos bylo věru nač koukat – vystavovatelům se expozice prý náramně vydařila a návštěvníci mohli žasnout nad pečlivě sestavenými aranžemi. Vhod nám rovněž přišlo nádherné počasí, které dále zlepšovalo už tak dobrou náladu.

Letošní ročník je za námi, nezbývá, než doufat, že se se současnými sedmáky za rok do Olomouce budeme moci zase vypravit.

Mgr. Tomáš Hanousek