Lyžařský kurz 2022

Po dlouhém půstu opět naši školáci na lyžích.

 

Už dva roky po sobě, vzhledem k celosvětové pandemické situaci, se musel lyžařský kurz těsně před odjezdem zrušit. Proto se nedělní ráno 6. 2. 2022 neslo, tak trochu v duchu nervozity, zda naši osmáci a deváťáci nakonec opravdu odjedou do slezských Beskyd. V ranních hodinách se vydalo autobusem 28 chlapců a 19 dívek na šestidenní pobyt do hotelu Bahenec.

V době, kdy naše početná výprava opouštěla Rychvald, se počasí tvářilo spíše jarně. Ale už při příjezdu do Písku u Jablunkova bylo jasné, že o nedostatek sněhu nemusíme mít strach. Také proto jsme se na hotel od hasičárny museli vydat pěšky. Po příchodu na hotel a ubytování se na pokojích, jsme hned vyrazili na svah. I když byly u hotelu zásoby sněhu vydatné, z technických důvodů jsme museli dojíždět do blízkého Ski areálu Kempaland v Bukovci, který má kromě 650 m dlouhé sjezdovky pro náročnější lyžaře i malou 100 m sjezdovku s dětským lanem či kobercem. A volba to nebyla vůbec špatná, jelikož přibližně polovina žáků nikdy nestála na lyžích.

Až do odjezdu nám sice jednu noc pršelo a pouze v pondělí přibylo jen pár centimetrů čerstvého sněhu, nicméně kvalita a dostatek technického sněhu, kterým Ski areál disponoval, nám zaručovaly lyžovat až do pátku. I přesto, že od úterý začala teplota vzduchu stoupat nad nulu, což nám sjízdnost terénu na svahu docela ztěžovalo, byli naši mladí lyžaři celý týden v jednom kole.

Dopoledne i odpoledne probíhal výcvik sjezdového lyžování na svahu v Bukovci. Všichni si dokonce v průběhu týdne prošli výcvikem na krátkých lyžích, čili snowbladech. Každodenně měli žáci možnost relaxovat v bazénu nebo sauně. Po večeři byly připraveny pro žáky přednášky či videoprojekce s lyžařskou tématikou. Chlapci i dívky si organizovali sami večerní společenský program. Vyvrcholením celého výcviku byla soutěž ve sjezdovém lyžování na dvou odlišných tratích. Ti nejlepší lyžaři byli odměněni nejen diplomy, ale i sladkostmi. Také byl uspořádán karneval a byly vyhodnoceny nejoriginálnější, nejlépe připravené a prezentované masky. Mezi třídami proběhla soutěž v nejzajímavější stavbě ze sněhu. Celý týden se bodoval také úklid dvou až pětilůžkových pokojů a ve čtvrtek byly vyhodnoceny tři nejlépe uklizené z nich. Nikdo z účastníků lyžařského kurzu nepřišel při odměňování zkrátka. Všichni obdrželi pamětní diplom za aktivní účast a k tomu sladkou odměnu. Šťastným návratem odpoledne v pátek 11. 2. 2022 byla celá akce završena. Před naší školou si nedočkaví rodiče své děti s radostí vyzvedli. (foto LVVZ zde)

4

Obrázek 1 z 43

Kromě vstřícného personálu hotelu Bahenec a ski areálu Kempland, kteří vytvořili příjemné a zdravé prostředí pro všechny účastníky, se o 47 účastníků letošního školního lyžařského kurzu postaralo celkem 7 obětavých lidí. Na skutečnosti, že se děti vrátily domů spokojené, plné zážitků a hlavně bez vážných úrazů, má největší podíl realizační tým tvořený instruktory školního lyžování (Ivan Jurčík, Radek Jadrníček a Veronika Šrámková), dále vychovatelé (Lukáš Macura a Adam Galgaňák) a zdravotnicí (Markéta Špániková). Také děkujeme našemu Spolku rodičů, který přispěl nemalou finanční částkou na dopravu autobusem a paní Kuznitiusové, která dětem poslala pro zpříjemnění pobytu sladkosti. Všem těmto lidem patří ještě jednou velké díky.

David Pokluda, vedoucí kurzu